Zupa rybna na Wigilię

Zupa rybna pojawia się w moim domu raz w roku na Wigilię i jest jedyną zupą na tej uroczystej kolacji. Każdy na nią czeka i nawet nie pomyśli o innej. Wiem, że niewiele jest jej w tradycyjnym Wigilijnym menu. Zapraszam na krok po kroku do jej przygotowania.

Szykujemy łby karpia, u mnie w domu liczy się tak: ile łbów – tyle talerzy zupy 😀 Każdy bierze dokładkę, więc sporo tego gotuję. Do tego marchew, pietruszka i seler, oraz mała cebulka. Można gotować w garnku, ale ja od lat gotuje w szybkowarze, na raty. Do łbów i warzyw dodaję sól i przyprawy, zalewam wodą i gotuję do miękkości.

Kiedy wszystko jest miękkie, wyjmuję łby i odcedzam wywar. Przygotowuję zagęszczacz z mąki i śmietany – dobrze wymieszany wlewam na gotujący wywar. Dodaję tłuszczyk z ryby i jeszcze parę minut gotuję.

Na talerz nakładam ugotowany makaron i krojoną marchewkę, polewam śmietaną i ozdabiam zieloną pietruszką. Nalewam zupę.

 

Przepis na zupę do pobrania: Zupa rybna

Zupa-Rybna

To jest najsmaczniejsza zupa w roku. A u Was jakie zupy podaje się na Wigilijną kolację?