Playing duitnow slot casino online casino Malaysia through Alibaba33 online casino Malaysia can be a fun duitnow slot casino and rewarding experience for those who enjoy playing games for fun. judipoker365.comBet on your favourite slots, live, sporting events and win duitnow slot big! If you enjoy sports, slots like Mega888 ewallet Alibaba33 online casino Malaysia has something for you.

Playing online casino duitnow slot casino ewallet Malaysia through Alibaba33 online casino Malaysia can be a fun and rewarding experience for those who enjoy playing games for fun. duitnow slot casino ewalletBet on duitnow slot casino ewallet your favourite slots, live, sporting events and win big! If you enjoy sports, slots like Mega888 ewallet Alibaba33 online casino Malaysia has something for you.

Szabelek, czyli żółta fasolka na zimę.

Szabelek, czyli fasolka przywędrował do nas z Ameryki Południowej i Środkowej. Ja preferuję fasolkę żółtą szparagową, mimo że ma mniej składników odżywczych od zielonej. W Ameryce znana jest pod nazwą wax i jest najpopularniejszą odmianą fasolki. Szabelek udało mi się kupić od znajomej z ogródka. Ponieważ kilka razy zaprawiałam go w słoiki i nikt nie chciał tego jeść, postanowiłam zostawić go sobie na zimę w postaci mrożonki. Przed wami krótki instruktaż jak to zrobić, by nasz szabelek nie stracił ani koloru ani smaku. 

Szabelek – przygotowanie

Jak widzicie dość sporo zakupiłam tej fasolki i musiałam zabrać się do obierania. Nie byłabym sobą gdybym nie wykorzystała do tego męża. Ja nożykiem obcinałam końcówki z obu stron, a mój mąż robił to samo nożyczkami. Oba sposoby dobre, więc wypróbujcie, jak Wam będzie wygodniej. Jak już wszystko było obrane to fasolka trafiła do płukania.

Szabelek – blanszowanie

Zanim zamrozimy nasz szabelek, należy go poddać blanszowaniu. Ten rodzaj obróbki cieplnej niszczy enzymy odpowiedzialne za utratę koloru i służy utrzymaniu właściwej konsystencji fasolki.
Do tego potrzebujemy dwa większe garnki. Do jednego wlewamy wodę, solimy (1 łyżeczka) i wstawiamy na gaz (lub inne urządzenie grzewcze), by woda się zagotowała. Drugi garnek wstawiamy do zlewu i wlewamy do niego zimną wodę. Jak woda się zagotuje wrzucamy partiami fasolkę na 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i wkładamy do garnka z zimną wodą. W ten sposób zapobiegamy dalszemu działaniu wysokiej temperatury. Po chwili wyjmujemy i wykładamy na sito, by woda odciekła.

Szabelek – zamrażanie

Przed nami ostatni etap „zazimowania” naszego szabelka. Ponieważ od jakiegoś czasu wiem, że ok. 500 g to ilość jaką zjadamy na raz do obiadu, to postanowiłam zamrażać właśnie taką ilość.  Początkowo chciałam wkładać w woreczki próżniowo, jednak w ostatecznym rozrachunku postawiłam na luz.
Po zapakowaniu umieściłam na 24 godziny woreczki w komorze zerowej, a później włożyłam do właściwej zamrażarki. 
Szabelek można przechowywać w zamrażarce od 3-12 miesięcy.

Jeżeli przydają Wam się moje rady i przepisy, to zapraszam do subskrypcji. Wkrótce pojawią się ogórki.

%d bloggers like this: