Playing duitnow slot casino online casino Malaysia through Alibaba33 online casino Malaysia can be a fun duitnow slot casino and rewarding experience for those who enjoy playing games for fun. judipoker365.comBet on your favourite slots, live, sporting events and win duitnow slot big! If you enjoy sports, slots like Mega888 ewallet Alibaba33 online casino Malaysia has something for you.

Playing online casino duitnow slot casino ewallet Malaysia through Alibaba33 online casino Malaysia can be a fun and rewarding experience for those who enjoy playing games for fun. duitnow slot casino ewalletBet on duitnow slot casino ewallet your favourite slots, live, sporting events and win big! If you enjoy sports, slots like Mega888 ewallet Alibaba33 online casino Malaysia has something for you.

Placek drożdżowy Pani Małgosi

Placek drożdżowy zaczęłam piec dzięki pani Małgosi, uczestniczki jednego z moich szkoleń. Podczas przerwy kawowej opowiadała o placku, który zawsze się udaje. Ponieważ jestem z tych, co gotują ale nie pieką, to przysłuchiwałam się z zainteresowaniem. W końcu poprosiłam o przepis, z myślą o moim mężu, który od 20 lat wspomina babciny drożdżowiec. Trochę z rezerwą do niego podeszłam po raz pierwszy, ale o dziwo, udał się. Więc zapraszam wszystkich, którzy nie potrafią piec drożdżowego ciasta, ten placek zawsze się udaje. A co najważniejsze, mąż przestał wspominać babcię 🙂

Placek – krok 1.

Jajka i cukier wrzucam do miski (powinna być duża), po czym  trochę rozbełtuję. Następnie dolewam drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Na to wsypuję mąkę tortową i olej kokosowy (może być inny). Wszystko lekko przemieszam i zostawiam w cieple na 2-3 godziny. Nawet jak jest ciepło na dworze, to przykrywam miskę ściereczką i nakrywam poduchami z pierza. 

Placek – krok 2.

Kiedy ciasto urośnie, przekładam je na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Szykuję kruszonkę. Wszystkie składniki mieszam do czasu wyrobienia masy. Dosypuję mąki i wyrabiam grudki. Na gotowe ciasto nakładam owoc. W moim przypadku wykorzystałam mrożone śliwki, ostatni woreczek ze starych zapasów. Na to wrzucam kruszonkę i wstawiam do pieca.

Kiedy placek się upiecze to wykładam go na deseczkę i przykrywam bawełnianą ściereczką. 

 

Dokładny przepis do pobrania: Placek drożdżowy

Jeżeli podobają Ci się moje przepisy, to zapraszam do subskrypcji.

%d bloggers like this: