Placek drożdżowy Pani Małgosi

Placek drożdżowy zaczęłam piec dzięki pani Małgosi, uczestniczki jednego z moich szkoleń. Podczas przerwy kawowej opowiadała o placku, który zawsze się udaje. Ponieważ jestem z tych, co gotują ale nie pieką, to przysłuchiwałam się z zainteresowaniem. W końcu poprosiłam o przepis, z myślą o moim mężu, który od 20 lat wspomina babciny drożdżowiec. Trochę z rezerwą do niego podeszłam po raz pierwszy, ale o dziwo, udał się. Więc zapraszam wszystkich, którzy nie potrafią piec drożdżowego ciasta, ten placek zawsze się udaje. A co najważniejsze, mąż przestał wspominać babcię 🙂

Placek – krok 1.

Jajka i cukier wrzucam do miski (powinna być duża), po czym  trochę rozbełtuję. Następnie dolewam drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Na to wsypuję mąkę tortową i olej kokosowy (może być inny). Wszystko lekko przemieszam i zostawiam w cieple na 2-3 godziny. Nawet jak jest ciepło na dworze, to przykrywam miskę ściereczką i nakrywam poduchami z pierza. 

Placek – krok 2.

Kiedy ciasto urośnie, przekładam je na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Szykuję kruszonkę. Wszystkie składniki mieszam do czasu wyrobienia masy. Dosypuję mąki i wyrabiam grudki. Na gotowe ciasto nakładam owoc. W moim przypadku wykorzystałam mrożone śliwki, ostatni woreczek ze starych zapasów. Na to wrzucam kruszonkę i wstawiam do pieca.

Kiedy placek się upiecze to wykładam go na deseczkę i przykrywam bawełnianą ściereczką. 

 

Dokładny przepis do pobrania: Placek drożdżowy

Jeżeli podobają Ci się moje przepisy, to zapraszam do subskrypcji.

  • Kasia Motyka Kocikowa Dolina

    Uwielbiam te smaki… Placek drożdżowy to moje dzieciństwo… Brawo dla Ciebie za to dzieło 🙂

  • Anna Kurtasz

    Wygląda bardzo smakowicie! Takie najprostsze ciasta, bez udziwnień, są jednak najlepsze 🙂

    http://przystanek-klodzko.pl

  • Idealne dla takich łasuchów jak ja <3

  • Ostatnio marzy mi się taki placek drożdżowy z rabarbarem. <3

  • Również piekę drożdżowe – każdego roku czekam na sezon śliwkowy i wtedy zaaaaaaczynamy 🙂

  • Uwielbiam placek drożdżowy oddam za niego wszystko

  • Wygląda świetnie. 🙂 Osobiście póki co unikam pieczenia. Mamy lato i nawet bez włączonego piekarnika w kuchni jest jak w piekle. 😀

  • Jejku, z takim dokładnym przepisem nie sposób się zgubić! Super 🙂

  • Natalie

    wygląda przepysznie 🙂

  • Piekę czasem, choć mistrzem w tym nie jestem! 😉 Chętnie wypróbuję ten przepis!

  • Ależ bym taki zjadła! Przepis wrzucam do zakładki „do przetestowania”! 🙂

  • dawno nie jadłem, a pamiętam dobrze ten smak z dzieciństwa

  • Z plackiem zawsze mam problem.

  • Ania Ślebioda

    Bez wyrabiania – coś dla mnie, zawsze muszę się z tym nieźle namęczyć 🙂

  • Jak za dawnych czasów- dobra puchata drożdżówa- wygląda pysznie! 🙂

  • O, w takim razie czekam na śliwki! A czy z truskawkami też tak piękny wychodzi?

    • Danuta Brzezińska

      Robiłam tylko z rabarbarem, śliwkami, wiśniami i porzeczkami:-)

  • Ciasto wygląda wspaniale 🙂

  • Oj to ja też wypróbuję ten przepis, bo też jestem z TYCH gotujących, a nie piekących

  • uwielbiam ciasta drożdżowe, nawet kiedyś sam upiekłem 🙂

  • ciasto drożdżowe 🙂 jak u Babci i Mamusi 🙂

  • Ze wszystkich ciast – drożdżowe to moje ulubione. Najlepsze było to z domu rodzinnego:zapach drożdży, wyjadanie z miski, robienie kruszonki i chodzenie na palcach, gdy ciasto rosło 🙂 Czasami robię sama, ale nie zawsze się chce…

  • Joanna Arkadiusz Maciąg

    wygląda smakowicie 😉

  • Joanna Arkadiusz Maciąg

    wygląda smakowicie!

  • Mama Tosiaczka

    Za drożdzowymi ciastami nie przepadamy.Jednak gdy są na nich owoce i kruszonka to czemu nie? 😊

  • Uwielbiam ciasta drożdżowe. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. 🙂

  • Jud

    Bardzo lubię drożdżowe ciasta. Świetny poradnik krok po kroku dla początkujących 🙂

    • Danuta Brzezińska

      Dziękuję.

  • Bardzo pięknie pokazany instruktaż krok po kroku jak przygotować to piękne ciacho. Chętnie spróbowałabym kawałek. 🙂

  • Iwona Siekierska

    Jeśli udalo Ci się pokonać Babcię, to znaczy, że wyszedł super! Babcine rekomendacje są najlepsze pod słońcem ❤️

  • Rzadko jadam słodkości, a śliwki to już najlepsze są marynowane 😀

  • Wygląda bardzo apetycznie ) Aż chce się zjeść !

  • Mmm, gdy patrzę na te pyszności przypomina mi się dzieciństwo i placki Babuni <3

  • O rany! Czy mogę się wprosić na deser? :O

  • Uwiebiam drożdżowe ciasta! Na pewno wypróbuję ten przepis!

  • Uwielbiam ciasta drożdzowe, ale ja pieke bez jajek.

    • Danuta Brzezińska

      całkiem bez? czy tylko z żółtkami dla koloru?

  • I ja wykorzystuję stare zapasy, by zrobić miejsce dla nowych. Dziś na obiad idzie ostatni zamrożony szpinak. Młody już pięknie na grządkach wybujał 🙂 Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, najchętniej wykorzystuję je robiąc pizze lub słodkie bułeczki 🙂

    • Danuta Brzezińska

      Pizza to domena męża, ja tylko ten placek umiem piec. Ale uczyłam się bułeczek u Jarka (wpis na blogu) i spróbuję upiec. też wydają się proste. Pozdrawiam

  • Matka Wielowymiarowa

    uwielbiam drozdzowe i mi super wychodzi, a propos Twojego bloga to super, że jestes pelna życia 50-tką, znam osoby w Twoim weku, ktore sie strasznie nad soba uzalaja, zamiast korzystac z zycia. Karolina Jusińska

    • Danuta Brzezińska

      Dziękuję, milo się takie komentarze czyta. Chcę zachęcić inne 50-tki, ale jest trudno.

  • Martyna Cieślińska

    Lubię gdy wszystko opisane jest krok po kroku :] Z racji tego, ze mój talent kulinarny jest niewielki ;]

  • Jiustyna

    Ale narobiłaś smaka, wygląda pysznie

  • Uwielbiam placek drożdżowy <3

  • Małgorzata Hert

    Drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast 🙂

  • I jest pysznie i jest swojsko i jest rustykalnie, jak to u mnie ostatnio często 🙂
    Drożdżowe ma moc 🙂

  • Placki drożdżowe są najlepsze 🙂 A te od babci to już w ogóle 😀

  • Karolina Jarosz Bąbel

    Drożdżowe ciasta zawsze kojarzą mi się z babcinymi wypiekami 😉

  • Hym, a jak poduchy z pierzami nie mam to też mi wyrośnie? 😉
    ps.wygląda przepysznie! 🙂

    • Danuta Brzezińska

      To polecam piec tylko w ciepłe dni:-)

  • Mama Ayla

    wygląda pysznie 🙂