Pasta mięsna, to prosta w przygotowaniu alternatywa dla wędliny.
Jak wiecie należę do osób mięsożernych i nie mam zamaru tego zmieniać. Przeżyłam już czasy pomidorów rakotwórczych i zbawiennych właściwości oleju kokosowego, który okazał się zabójstwem dla jego zwolenników. Tak więc regularnie koleżanka kupuje dla mnie prosiaczka i choduje, bym miała dobre mięsko. Takie mięsko wraz z warzywami jest podstwą przygotowywania wywaru rosołowego. Później zostaje mi coś z tym ugotowanym mięsem zrobić. Już jakiś czas temu podałam Wam przepis na krokiety mięsne – tutaj znajdziecie przepis dla przypomnienia: https://danka.edu.pl/krokiety-miesne/
Dzisiaj krótki tutorial z przygotowania pasty 🙂
Moim pierwszym krokiem było ugotowanie mięsa w rosole. Kiedy mamy już ugotowane mięso, kroimy je w drobne kawałki i mielimy w maszynce. Niestety do tego dania jest niezbędna maszynka, elektryczna lub zwykła – ręczna. Ja użyłam ręcznej, bo miałam niewiele tego mięsa do przetworzenia. Razem z mięsem przemieliłam cebulę (należy też rozdzielić lub pokroić ją w mniejsze kawałki) i czosnek. Oczywiście można drobno pokroić cebule i czosnek, ale mielone razem łatwiej się rozciera i stanowi jednolitą masę. Kiedy wszystko mamy przemielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majrankiem. Oczywiście możecie dodać inne przyprawy według własnego upodobania. Wszystko dobrze mieszamy na jednolitą masę.
Gotowy przepis do druku znajdziesz tutaj: Pasta mięsna
Pastę podaję z żurawiną lub poprostu z kwaszonym ogórkiem, w zależności czy od tego na jaki smak mam ochotę. A Wy z czym jadacie pasty, oczywiście poza świeżą buleczką i chlebem?