Ogórki marynowane z papryką

Ogórki marynowane z papryką robię od kilku dobrych lat, przepis znalazłam chyba 13 late temu w jakieś gazecie. Wypróbowałam i bardzo nam smakowały, chociaż nie przepadamy z mężem za warzywami w occie. W tym roku miałam szczęście kupić ogóraski z ogródka, świeże i nie pryskane. Trudno ich nie było zaprawić. I tak wśród nielicznych marynat, ogóreczki zagoszczą u nas i w tym roku zimą. A jak je robię? Zobaczcie sami.

Ogórki – składniki

Z całego wielkiego kosza starałam się wybrać ogórki jednakowej wielkości, wtedy równo układają się w słoiku. Papryka czerwona też była stosunkowo duża, a cebula dorodna. Uszykowałam sobie ziarenka gorczycy, pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Zamiast zalecanego koperku ja dodaję baldachimy kopru. Oczywiście potrzebny jest do zalewy ocet 10%, cukier i sól. Dokładne proporcje podałam w załączniku na końcu wpisu.

Ogórki – przygotowanie

Ogórki oczyszczamy i myjemy. Następnie kroimy wzdłuż na 4 lub 8 cząstek (na ćwiartki lub ósemki). Paprykę myjemy i przekrawamy wzdłuż, oczyszczamy z pestek i kroimy na paski szerokości ok. 1 cm. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki.

Ogórki – zaprawianie

Do słoików kładziemy po 4 ziarnka pieprzu, 2 ziela angielskie, 1/2 łyżki ziaren gorczycy, oraz baldachim kopru. Zagotowujemy wodę z octem, z cukrem i solą, chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. W tym czasie do słoików układamy cząstki ogórków, przekładając je papryką i cebulą.

Słoiki zalewamy gorącą marynatą (ok. 70 stopni C), zamykamy i pasteryzujemy przez 20 minut w temp. 85 stopni C.

 

Marynowane ogóreczki nie jest zbyt ostre, mają lekką nutkę słodyczy, co sprawia, że nie gryzą w gardło. Nadają się na zakąskę, do obiadu czy na zagryzkę do wódeczki. Czasem wkrawam je do sałatki na niedzielne śniadanie. 

Przepis znajdziesz tutaj   Ogórki marynowane z papryką

Jeżeli podobają Ci się moje przepisy, to zapraszam do subskrypcji.

  • Holly Lu

    Lubie przetwory w formie pikli a twoja propozycja jest ciekawa.

  • Z pewnością pyszne! Przy takich przetworach jest sporo roboty, ale potem fajnie się z nich korzysta 🙂

  • Bardzo lubimy to połączenie, pasuje do siebie, wzajemnie wydobywają swój smak. 🙂

  • Kasia Motyka Kocikowa Dolina

    Wspaniały pomysł na dwa w jednym i niesamowity smak 🙂

  • Muszę w końcu wykonać swoje pierwsze słoikowe pyszności. Wstyd się przyznać, żona ze mnie żadna, ale nigdy nie robiłam takich rzeczy. Również nie przepadam za warzywami w occie, ale te wyglądają wyjątkowo smacznie. No i przekonałaś mnie tą zagryzką do wódeczki 😉

  • Takiego połączenia jeszcze nigdy nie próbowałam. Ciekawe, czy smak papryki przechodzi na ogórki.

    • Danuta Brzezińska

      Może nieznacznie:-)

  • Iwona Siekierska

    Fajny pomysł z tą papryką do ogórków 🙂 W końcu coś innego. Warto wprowadzać zmiany także w
    Kuchni ❤️

  • Aneta

    ciekawe, myślę że wypróbuję ten przepis 🙂

  • Super pomysł. Akurat będę robić w tym tygodniu ogórki to zrobie ze dwa słoiczki takich z papryką.

  • Dla mnie ogórki mogą być tylko i wyłącznie kiszone! Grzybki marynowane – tak! Papryka – tak! Dynia – tak! Ogórki – kiszone!!!

  • Ania Wesołowska

    Nie jadłam dotychczas marynowanych ogórków, ale może warto spróbować? Skoro kiszony kalafior wychodzi super, to może i marynowane ogóraski będą rewelacyjne!? 🙂

  • Smacznie i domowo 🙂

  • Justyna

    Jeszcze takiego mixa nie widziałam, chyba wypróbuję ten przepis

  • Muszę koniecznie wypróbować 👌🏻😉

  • Na początku pomyślałam, że chodzi o ogórki z chili. 🙂 Ja robię z chili, czosnkiem i mocno zasolone. A ogórki kiszone i konserwowe u mnie w rodzinie też robi się z baldaszkami kopru. Takie są dużo lepsze! 🙂

  • ja robię z chilli – ale te też wyglądają przepysznie 🙂

  • Uwielbiam ogórki we wszelkiej postaci! Moja mama,a wcześniej babcia robiła taką słodko kwaśną sałatkę z cebulką i koperkiem. W środku zimy świetnie ją otworzyć i spałaszować do obiadu 🙂

  • A ja nigdy nic nie zaprawiałam, co roku sobie obiecuję, że coś zrobię i do tej pory nic. Muszę się zmobilizować 😉

  • Agata Maj Cher

    Świetny pomysł na połączenie tych dwóch warzyw! Uwielbiam takie wynalazki 🙂

  • O, pierwsze o czymś takim słyszę. Uwielbiam wszystko, co z octu, więc muszę spróbować 🙂

  • Mój tata robił zawsze takie ogórki. Uwielbiam!

  • Sylwia Antkowicz

    Świetne połaczenie

  • Robię bardzo podobne, ale z dodatkiem papryczki chili. 😉

  • Świetny i bardzo prosty w wykonaniu przepis. Moja mama zrobiła ostatnio podobny, tylko zamiast całych ogórków pokroiła wszystko w drobne plasterki. Wyszło równie znakomicie!

  • A ja głupia posadziłam w tym roku 3 krzaki cukinii… I już nie wiem, co z nią robić. Mój partner wciąż wypomina mi, że trzeba było zdecydować się na ogórki, przynajmniej możnaby porobić z nich takie słoiczki. 🙂

  • Ewa Wlaźlik

    Uwielbiam takie ogórki z papryką, sama je robię 🙂

  • Robię podobne 🙂 W tym roku zrobię z Twojego przepisu 😉

  • Ewelina

    Bardzo chciałabym umieć robić takie pyszności. Artykuł sobie wydrukuje i kiedyś spróbuję zrobić.

  • No bardzo smakowicie, faktycznie 🙂

  • Uwielbiam ogórki w formie zapraw. Kiszone i marynowane, na różne sposoby. Ale coś nie mogę trafić na takie dobrej jakości, nie pryskane. Niestety zaprawy nie bardzo mi wtedy wychodzą.

    • Danuta Brzezińska

      To chyba największy problem. Mi udało się w tym roku dostać z ogródka. A inne lata na rynku wyszukuję kogoś kto wygląda na takiego co ma swoje i kupuję. Najpierw kiszę i wtedy wiem czy nadają się. Jak ogórek jest dobry, to zaraz lecę po więcej do zapraw.

  • Pyszne połączenie smaków