Miodowa marchewka

Miodowa marchewka to jedna z moich ulubionych jarzyn. Szczególnie lubię ją do potraw z ryżu i kurczaka. Marchewkę miałam od pani Irenki, świeżutką z ogródka, bez nawozów. Kupiłam całą michę i coś musiałam z nią zrobić. Postanowiłam ugotować ją na słodko. Trafiłam w dziesiątkę, bo nawet mój mąż, który nie przepada za marchewką zajadał się, aż uszy mu się trzęsły.

Miodowa marchewka – krok po kroku

Marchewkę trzeba wyszorować i obrać. Robię to nożykiem do obierania jarzyn. Następnie marchew pokroić w dość grube plastry. Jeżeli mamy minim marchewkę, to nie kroimy. Na patelni rozgrzać klarowane masło i wrzucić pokrojoną marchewkę. Jak się trochę podsmaży, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut.

Następnie wkładamy miód i gotujemy do czasu wyparowania wody. Pod koniec mieszamy, żeby się marchewka nie przypaliła i nie przywarła do dna patelni. Miód bowiem opada na dno i szybko się przypala.

Podajemy na ciepło lub zimno z kurczakiem grillowanym lub z patelni. Marchewkę można też jadać jako osobne danie, jest syta i dość kaloryczna. Jednak słodząc potrawy miodem, są one zdrowsze.

fot. Andrzej Krawczyński

Przepis znajdziesz tu: Marchewka miodowa

Marchew – walory

Marchew zawiera dużo Beta-karotenu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów. No i oczywiście wspomaga opalanie. Małe dziecko, które pije sok z marchwi ma bardzo śliczną, lekko brązowawą skórę. Więc jeżeli znudziła Wam się marchewka z groszkiem lub gotowana z masłem i macie dość surówek, to spróbujcie mojego przepisu.

Jeżeli podobają Ci się moje inspiracje kulinarne, to zapraszam do subskrypcji. Zamieszczam nowy przepis raz na dwa-trzy tygodnie.

  • Bardzo lubię marchewkę, a już z miodem jest rewelacyjna 🙂 Danusiu, narobiłaś mi apetytu na marchewkę 🙂

  • Karolina Jarosz Bąbel

    Musi być przepyszna, mimo wszystko jednak dodałabym groszek 😉 Jak marchewka to zawsze z groszkiem, takie zboczenie 😉

  • Kasia Motyka Kocikowa Dolina

    Uwielbiam marchewkę na słodko. Mniam. Smaki z dzieciństwa 🙂

  • Nigdy nie jadłam marchewki na taki sposób. Chętnie wypróbuję 🙂

  • O kurczę, ależ to genialny przepis 🙂

  • Bardzo lubię marchewkę jako dodatek do obiadu, sama robię trochę inaczej, ale Twój przepis ciekawy, następnym razem wypróbuję 🙂

  • Uwielbiam marchewkę w każdej postaci! Ciasto, surową, na gęsto 🙂

  • Ciekawy pomysł na zwyczajne warzywo 🙂 Fajnie, że znalazłaś dla marchewki nowy sposób przygotowania!

  • Dodaj do tego jeszcze zielony groszek i będzie jeszcze lepsze. 😉

  • O, a ja dzisiaj jadłam marchewkę z groszkiem, z tym, że bez miodu bo do groszku mi to jakoś nie pasuje ;).

    • Danuta Brzezińska

      Też tak uważam, groszek w miodzie nie przypadł mi do gustu.

  • Michał Woroniecki

    Uwielbiam marchewkę w każdej formie:)

  • Uwielbiam marchewkę. Na szczęście moje dzieci też ją lubią 🙂

  • Justyna Ratajczak

    Marchewka to jedno z naszych ulubionych warzyw 🙂 robię taką miodową cały rok z marchewką posiekaną w talarki 🙂

  • Kasia Bolek

    ja osobiście wolę marchewkę z groszkiem, ale dla córki zrobię kiedyś taką z Twojego przepisu 🙂
    Pozdrawiam serdecznie

  • Karolina Niedziela – Kasiarz

    Bardzo ciekawy przepis 🙂 Ja marchewkę głownie jem surową, w ostateczności w soku

  • Robiłabym często ale mąż i dziecko mi wetują 🙁

  • Uwielbiam marchewkę w miodzie. Na szczęście moja rodzina też 🙂

  • Holly Lu

    Ja kupuje w Lidlu mini marchewki i są rewelacyjne.

  • Pierwszy raz spotykamy taką kompozycję. Wypróbujemy przepis. Dzięki. Pozdrowienia.

  • Lubie takie proste przepisy

  • Bardzo lubię gotowaną marchewkę. Z miodem jej jeszcze nie przyrządzałam. Nie wiem tylko, czy dla mnie nie będzie za słodka 🙂

  • Agata Maj Cher

    Bardzo fajny pomysł na podanie marchewki. Podkreśla słodycz