Playing duitnow slot casino online casino Malaysia through Alibaba33 online casino Malaysia can be a fun duitnow slot casino and rewarding experience for those who enjoy playing games for fun. judipoker365.comBet on your favourite slots, live, sporting events and win duitnow slot big! If you enjoy sports, slots like Mega888 ewallet Alibaba33 online casino Malaysia has something for you.

Playing online casino duitnow slot casino ewallet Malaysia through Alibaba33 online casino Malaysia can be a fun and rewarding experience for those who enjoy playing games for fun. duitnow slot casino ewalletBet on duitnow slot casino ewallet your favourite slots, live, sporting events and win big! If you enjoy sports, slots like Mega888 ewallet Alibaba33 online casino Malaysia has something for you.

Mięta na kilka sposobów

Mięta była ze mną od wczesnego dzieciństwa. Piłam ją na przemian z rumiankiem. Ten smak kojarzy mi się ze zdrowiem i ulgą przy żołądkowych dolegliwościach. Nie mam  ogródka, ale mam panią Sylwię, która mi w tym roku dostarczyła tyle gałązek mięty, jak nigdy. Miętę wykorzystuję na wiele sposobów, suszę, mrożę i przetwarzam. Zimą kiedy nie ma możliwości pójścia, w moim wypadku na balkon i zerwania kilku gałązek w razie potrzeby, to okazuje się, że zrobione latem zapasy są zbawienne. 

Za nim cokolwiek zrobimy z naszą miętą, to zawsze musimy ją najpierw umyć. Miałam jej naprawdę sporo, więc pozostało mi ją zamoczyć w wannie.

Mięta do picia

Kiedy na dworze skwar (może doczekamy się takiego i w tym roku) najlepiej smakuje mięta z cytryną. Ja zaparzam ją gotującą wodą. Studzę i wkładam do lodówki. Kiedy jest naprawdę gorąco, robię większą ilość takiej wody. Po ostudzeniu, kiedy nabierze smaku przelewam ją do dystrybutora w lodówce, wtedy mam od ręki zimną do picia. Wystarczy podstawić szklaneczkę. 

Mięta suszona

Suszenie to niby nic, a jednak ważne jest jak suszymy zioła, żeby nam zimą nie spleśniały. Po wyjęciu mięty z wanny, 10-20 gałązek obwiązałam i zawiesiłam nad wanną do odcieknięcia. Na drugi dzień zawiesiłam ją na balkonie w cieniu i w przewiewie. Miałam szczęście bo akurat było ciepło, trochę wiało i słońce nie paliło. Na noc warto ją zabierać do domu żeby nie wilgotniała. Dobrze, jak mamy letnią kuchnię – ja niestety jeszcze nie mam. Kiedy gałązki są prawie suche, to należy je obrać z liści. Ja pozostawiam liście w koszyku i codziennie mieszam, by równomiernie doschły. Dobrze zeschnięte liście przechowuje w szczelnie zamkniętym słoiku lub w papierowych torebkach (jednak zapach uchodzi szybciej).

 

Mięta – syrop

Syrop z mięty robię na dwa sposoby, jeden z nich Wam zaprezentuję. Oby dwa możecie pobrać tutaj: Syrop z mięty

Miętę zalać wodą i zagotować, po zagotowaniu pozostawić na 24 godziny. Odcedzić miętę, do wody dodać cukier i kwasek – zagotować. Gorący syrop wlewać do butelek i po zakręceniu odwrócić do góry dnem. Po ostygnięciu butelki z syropem są gotowe na zimę.

 

Syrop z mięty robi u nas furorę, może i Tobie zasmakuje. Jeżeli podoba Ci się mój blog, zapraszam do subskrypcji. Będzie mi miło gościć Cię częściej.

%d bloggers like this: