Kurki w sosie śmietanowym

Kurki w tym roku obrodziły, przynajmniej udało mi się ich trochę zebrać. Pierwsza porcja wylądowała w jajecznicy, a z pozostałej zrobiłam sos. Staram się nie wydziwiać go robiąc, by rzeczywiście miał smak grzybów. Produktów potrzeba niewiele i jest bardzo prosty do przyrządzenia. Zapraszam do zapoznania się po kolei z etapami przygotowania.

Kurki czyli pieprznik jadalny

Najlepiej szukać go w pobliżu ścieżek w lasach mieszanych przez okres od lipca do listopada. Posiada żółty (czasem pomarańczowy), wypukły, płaski do lejkowatego kapelusz o średnicy 2-15 cm z podwiniętą i pofałdowaną krawędzią. Z kapelusza zbiegają na trzon grube, rzadkie żeberka. Miąższ ma lekko morelowy zapach. Jest grzybem jadalnym, bardzo smacznym. 

Kurki w sosie

Grzyby należy starannie oczyścić z piasku, najlepiej małą szczoteczką i  poobcinać końcówki nóżek. Następnie umyć pod bieżącą wodą. Większe okazy pokroić na cząstki, małe mogą zostać w całości.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Z kostki warzywnej uszykować wywar.

Na patelni roztopić masło klarowane, wsypać cebulę i zeszklić. Następnie wsypać grzyby i podsmażyć chwilę. Wlać bulion i gotować do miękkości grzybków. Kurki są dość twardym grzybem, więc należy gotować ok. 20-25 minut. Kiedy grzybki będą miękkie dolać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, gotować tak długo, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.

Sos jest wspaniałym dodatkiem do kotletów smażonych, kurczaka lub polędwiczek.

Przepis znajdziesz tutaj: Sos z kurek

Jeżeli podobają Ci się moje przepisy, zapraszam do subskrypcji, a wtedy będziesz na bieżąco z moimi wpisami.

  • Grażyna Zaborska-Szmajda

    Wyglądają pysznie 😀

  • Ale pyszności! Z chęcią bym spróbowała. 🙂

  • Bebe Talent

    Ale kusisz. Mam wrażenie, że czuję ich zapach 😀

  • naszebabelkowo.blogspot.com

    U nas również trwa sezon grzybowy – a kurki w sosiku uwielbiam , podobnie jak kotlety z kani czy krokiety z grzybami 🙂

    • Danuta Brzezińska

      Same moje przysmaki, szczególnie sowy:-)

  • Uwielbiam kurki. Dziękuję za przepis, wypróbuję.

    Mogę też zdradzić super metodę na czyszczenie. Kurki wsadzić do miski (najlepiej żaroodpornej) porządnie posolić, np. łyżka soli i zalać wrzątkiem. Odczekać ok. 5-10 minut, aż osad opadnie na dno miski i delikatnie wyłowić. Jeśli piasek nadal został to jeszcze raz powtórzyć czynność. Zazwyczaj wystarcza trzy razy i nie trzeba się męczyć z czyszczeniem 🙂

    • Danuta Brzezińska

      Ojej dziękuję za poradę, w przyszłym roku wypróbuję:-) pozdrawiam

  • Też muszę się w końcu wybrać na grzyby. Bardzo lubię je znajdować 🙂

  • Uwielbiam kurki w sosie śmietanowym, chętnie wypróbuje Twój przepis przy następnym gotowaniu 😉

  • Marta Korotko

    Uwielbiam kurki prawie w każdej postaci. Najbardziej lubię chyba risotto z kurkami. W tym roku nie miałam jeszcze okazji spróbować, ale zamierzam nadrobi możliwie jak najszybciej 🙂

  • uwielbiam grzyby i cieszę się jesienią i obecna aurą która umożliwia ich zbieranie <3 pyszności!

  • Justyna

    Wpadłam w tym roku w trans grzybiarza. Nie mam już pomysłów, co robić z grzybami, ale chodzę do lasu nałogowo. Kurki uwielbiam.

  • uwielbiam kurki, ale teraz sezon na jesienne grzyby trwa. Przepis zapisuje z przyjemnoscia polechce podniebienie meza <3

  • Kurki uwielbiam, choć te w sosie mi się już trochę przejadły … jednak trzeba wziąć pod uwagę fakt, że jadłam je raz w tygodniu. Za to do jajecznicy koniecznie! Przepis zapamiętuję <3

  • Mariola Grzęda

    wspaniały przepis, robiłam kurki wyszły pyszne 🙂

  • Wiktoria Walerczyk

    To co mi pozostało? Iść na grzyby i pogotować co nieco. 😀 Nie wiem czemu, ale jakoś wyobrażam sobie ten sos z klopsikami mięsnymi. 🙂

    Pozdrawiam, ka-vla.blogspot.com

    • Danuta Brzezińska

      Jadłam z klopsikami, pasują jak najbardziej:-)

  • Katarzyna Żuk

    Bardzo lubię kurki a do sosu dodaje jeszcze serek mascarpone i najczęściej łącze z polędwiczkami. Kurki z kurczakiem dla mnie są bez wyrazu, za to z polędwiczką pycha!

  • Joanna Stołowicz

    Dzięki za fajny przepis 🙂

  • Angelika Kasiak

    Przepyszna propozycja😄

  • Jutro mąż idzie na grzyby, liczę że i trochę kurek przytarga 😀 Sosik z tych grzybów jest wyjątkowo smaczny! Robię taki sos podobnie, tylko nie daję kostki rosołowej i dodaję odrobinę wina 😉

  • Ja Zwykła Matkaa

    Pieprznik zwyczajny bardzo podoba mi się ta nazwa kulinarno-erotyczna ;). Sos grzybowy to jest to co kojarzę z dzieciństwem u kochanej babci Irenki. Bardzo lubię twoje przepisy, odpowiadają mi pod każdywm względem. U Ciebie po prostu można dobrze zjeść pozdrawiam. Klaudia

    • Danuta Brzezińska

      Dziękuję za miłe słowa.

  • Uwielbiam kurki w śmietanie. To było zawsze danie stricte restauracyjne, pamiętam je z rodzinnych obiadów. Sama raczej nie przyrządzam bo nie znam się n grzybach ale zaczynają wchodzić do zaufanych sklepów więc może się przekonam.

  • Dominika Lewandowska

    Uwielbiam 🙂 W Szkocji, gdzie mieszkam kurki sa popularnym grzybem w miejscowych lasach. W dodatku Szkoci grzybow nie zbieraja 😉 Ubolewam bardzo, ze w tym roku kureczki nie obrodzily…

    • Danuta Brzezińska

      A ja wyjątkowo tyle znalazłam.

  • Ostatnio właśnie takie jedliśmy na obiad 🙂

  • Kulinarna Strona Mocy

    U nas w tym roku kurek mało, natomiast jest wysyp surojadek, które cenimy sobie najbardziej i przygotowujemy zawsze według starego przepisu naszej babci. Jak tu nie lubić jesieni? 🙂

  • To dziwnie zabrzmi, ale ja chyba nigdy nie jadłam kurek. Czas to zmienić 🙂

  • uwielbiam grzybki, w kazdej postaci 🙂 mniam…

  • Jedyne grzyby, które akceptuje mój mąż, więc u nas goszczą bardzo często. Zwłaszcza odkąd odkryłam genialny, ultra szybki sposób na ich wyczyszczenie http://www.wysmakowane.pl/jak-oczyscic-kurki/. Sosik z kurek przepycha! Szkoda, że są tak krótko! Dzięki za poradę gdzie szukać!

  • Dzięki za przepis! Mam w domu porcyjkę zamrożonych kurek, które czekają na inspirację 🙂 Teraz już wiem co z nich zrobić 🙂

  • Ja niestety nie przepadam za grzybami w ogóle, ale podrzucę pomysł mamie 😉

  • Miestety w tym roku nie znalezlismy kurek, a chetnie bym zrobila taki sosik 🙂

  • Agata Maj Cher

    Super pomysł z tym bulionem. Teraz wiem, czemu mi nie wychodziły sosy

  • Ostatnio kilkukrotnie jadłam sos kurkowy! Uwielbiam! Wyjątkowo mi smakuje!

  • Pycha

  • Justyna

    Mniam, smacznie

  • Pyszne smaki jesieni! 🙂

  • Ja uwielbiam kurki w jajecznicy i ciężko mi się przekonać do przyrządzania ich w śmietanie, ale czasami w podobny sposób też je robię

  • Ale mi narobiłaś smaka, takiego, że na weekendzie będę musiał spróbować ogarnąć jakiś las i poszukać grzybków. 😉

  • Chyba muszę się nauczyć zbierania grzybów, bo jak widzę takie kurki w sosie, to aż mi się żołądek do kręgosłupa przykleja :O

  • Holly Lu

    Sporo ich nazbierałam i zjadam na różne sposoby.

  • Kurki to specjalność mojego męża. Nie śmiem stawać do konkurencji.
    To też przysmak naszej rodziny. Sos, omlet, spaghetti z kurkami. Mistrzostwo.

  • Ale pyszności! Teraz sezon grzybowy, to trzeba korzystać. W weekend może wybiorę się do lasu i nazbieram trochę na sos :).

  • Ja jakoś do smaku grzybów nie mogę się przekonać – jestem w stanie tolerować tylko pieczarki na pizzy, choć lepiej żeby i tam ich nie było 😉