Playing duitnow slot casino online casino Malaysia through Alibaba33 online casino Malaysia can be a fun duitnow slot casino and rewarding experience for those who enjoy playing games for fun. judipoker365.comBet on your favourite slots, live, sporting events and win duitnow slot big! If you enjoy sports, slots like Mega888 ewallet Alibaba33 online casino Malaysia has something for you.

Playing online casino duitnow slot casino ewallet Malaysia through Alibaba33 online casino Malaysia can be a fun and rewarding experience for those who enjoy playing games for fun. duitnow slot casino ewalletBet on duitnow slot casino ewallet your favourite slots, live, sporting events and win big! If you enjoy sports, slots like Mega888 ewallet Alibaba33 online casino Malaysia has something for you.

Kurki w sosie śmietanowym

Kurki w tym roku obrodziły, przynajmniej udało mi się ich trochę zebrać. Pierwsza porcja wylądowała w jajecznicy, a z pozostałej zrobiłam sos. Staram się nie wydziwiać go robiąc, by rzeczywiście miał smak grzybów. Produktów potrzeba niewiele i jest bardzo prosty do przyrządzenia. Zapraszam do zapoznania się po kolei z etapami przygotowania.

Kurki czyli pieprznik jadalny

Najlepiej szukać go w pobliżu ścieżek w lasach mieszanych przez okres od lipca do listopada. Posiada żółty (czasem pomarańczowy), wypukły, płaski do lejkowatego kapelusz o średnicy 2-15 cm z podwiniętą i pofałdowaną krawędzią. Z kapelusza zbiegają na trzon grube, rzadkie żeberka. Miąższ ma lekko morelowy zapach. Jest grzybem jadalnym, bardzo smacznym. 

Kurki w sosie

Grzyby należy starannie oczyścić z piasku, najlepiej małą szczoteczką i  poobcinać końcówki nóżek. Następnie umyć pod bieżącą wodą. Większe okazy pokroić na cząstki, małe mogą zostać w całości.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Z kostki warzywnej uszykować wywar.

Na patelni roztopić masło klarowane, wsypać cebulę i zeszklić. Następnie wsypać grzyby i podsmażyć chwilę. Wlać bulion i gotować do miękkości grzybków. Kurki są dość twardym grzybem, więc należy gotować ok. 20-25 minut. Kiedy grzybki będą miękkie dolać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, gotować tak długo, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.

Sos jest wspaniałym dodatkiem do kotletów smażonych, kurczaka lub polędwiczek.

Przepis znajdziesz tutaj: Sos z kurek

Jeżeli podobają Ci się moje przepisy, zapraszam do subskrypcji, a wtedy będziesz na bieżąco z moimi wpisami.

%d bloggers like this: