Kurczak na piwie

Kurczak na piwie jest moją pierwszą w tym roku propozycją kulinarną. Postaram się regularniej umieszczać przepisy z instrukcją wykonania. Obiecałam córce na podstawie wpisów zrobić Przepiśnik, żeby mogła utrzymać tradycję domowych przysmaków.  Kurczak na piwie jest daniem rodzinnym, szczególnie polecanym tym, którzy nie mają w piecach funkcji grilla. Przepis podpatrzyłam u Pascala kilkanaście lat temu i cieszy się w naszej kuchni sporym uznaniem. 

Kurczak – marynowanie

Kurczaka kupujemy dość zgrabnego, takiego ok. 1,5 kg i musimy odpowiednio przygotować go dzień wcześniej. Szykujemy marynatę z oliwy, pieprzu, soli i ziół (rozmaryn, bazylia, pietruszka). Wymieszaną marynatą oblewamy kurczaka z każdej strony. Umieszczamy w zamkniętym pojemniku i wkładamy do lodówki. Rano obtaczamy kurczaka w pojemniku, by marynata oblepiła się ponownie na kurczaku.

Kurczak – pieczenie

Musimy liczyć ok. 1,5 godziny na pieczenie przed podaniem potrawy. Na początek myjemy dokładnie puszkę z piwem. Otwieramy puszkę i ulewamy 1/4 płynu (najlepiej do kufla). Nakładamy naszego zmacerowanego kurczaka na puszkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy min. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Doświadczenie wskazuje na 1 – 1,15 godziny przy 1,5 kg kurczaku.

Kurczaka podaję z sałatką wiejską lub surówką warzywną.

Przepis znajdziesz tutaj:Kurczak na piwie - danie rodzinne

Już dzisiaj zapraszam Cię na pierwszy wpis z serii”Smaki dzieciństwa”, gdzie będę umieszczać przepisy moje i męża zapamiętane z czasó,w kiedy jedliśmy co nam rodzice i babcie podały. Do zabawy przyłączyły się nasze dzieci i też podały swoje potrawy, które  smakowały im w dzieciństwie. Córka ma nawet spora listę ale syn jadł zawsze wszystko i dużo. 
Zapraszam do subskrypcji, a będziesz na bieżąco z moimi wpisami.

  • poproszę takiego kuraka z dostawą do domu! 😀

  • Pokażę przepis mężowi – to on u nas zajmuje się gotowaniem. Wygląda bardzo smakowicie!

  • Grafy w podróży

    Żona ostatnio dużo mięs w piwie robi i sobie bardzo chwali

  • Patrycja Sobolewska

    bardzo często robię takiego kurczaka i wychodzi przepysznie 🙂

  • Agata Borkowska

    Nie lubię kurczaka, wolę świnkę:) Ale dla gości czemu nie:)

  • Prezentuje się przepysznie! Aż sama się o takiego pokuszę!

  • Ależ bym zjadła takiego kurczaka! Teraz tym bardziej żałuję, że nie ma mnie w domu po 12-14 h dziennie;)

  • Sylwia

    Moe być pyszny 🙂

  • Moja mama również przyrządza takiego kurczaka – bardzo go lubię 🙂

  • Robiłem już kaczkę na „piwie” chyba czas wypróbować także kurczaka 😉

    • Danuta Brzezińska

      O, a ja kaczki nier obiłam na piwie.

  • Słyszałam o nim już wiele razy, ale jeszcze nigdy nie robiłam. CHyba czas to zmienić!

  • Agnieszka Adamowska

    Ja też obiecałam córce zrobić „książkę kucharską”, ale ma się składać z przepisów; max 3 składniki, max 15′ 🙂 Od przyszłego tygodnia zaczynam. Pozdrawiam serdecznie

  • Justyna

    Wygląda pysznie!! Podejrzewam, że tak też smakuje. Przy najbliższej okazji postaram się namówić męża, na jego wykonanie w naszej kuchni!

  • Aneta

    wygląda apetycznie 🙂

  • Podrzucę przepis mamie, ona lubi takie smaki! 🙂

  • U nas to się nazywa „kurczak na butelce”, bo pieczemy go na starej butelce od piwa 😉

    • Danuta Brzezińska

      I nie pęka?

      • Nie, bo nie nabijasz go na butelkę do końca 😉 a do butelki wlewasz wodę – wychodzi soczysty w środku, z chrupiącą skórką.

  • Monika, zresetowani.pl

    Tyle razy przymierzałam się do zrobienia kurczaka na ten sposób i nigdy się nie odważyłam. Może tym razem spróbuję 🙂

  • Czy puszka pod wpływem temperatury nie wydziela szkodliwych substancji? – jest jakoś ocynkowana, ma nadruki (farba?) – tak się zastanawiam…

    • Danuta Brzezińska

      Tak naprawdę nie zastanawiałam się, nawet jeśli to nie robie go codziennie, a i pewnie nie jest aż tak szkodliwe jak te wszystkie substancje dookoła. Myślę, że to dobra koncepcja:-)

      • Myślę, że lepiej zacząć robić na butelce- ten sam efekt. Puszki zazwyczaj są aluminiowe, a są już udokumentowane badaniami związki między ekspozycją na aluminium a chorobą Alzheimera.

  • Aga Agar

    Piwko wypiję, za kurczaka podziękuję 🙂

  • Ależ to smacznie wygląda <3

  • Ale ciekawy sposób Mężowi by smakował, może mu kiedyś zrobię 🙂

  • Uwielbiam takiego kurczaka! Sama nigdy nie robiłam, ale moja teściowa robi go wyśmienicie 🙂

  • Staram się nie jeść mięsa, ale jestem w stanie sobie wyobrazić, że taki kurczak smakuje wybornie :).