Playing duitnow slot casino online casino Malaysia through Alibaba33 online casino Malaysia can be a fun duitnow slot casino and rewarding experience for those who enjoy playing games for fun. judipoker365.comBet on your favourite slots, live, sporting events and win duitnow slot big! If you enjoy sports, slots like Mega888 ewallet Alibaba33 online casino Malaysia has something for you.

Playing online casino duitnow slot casino ewallet Malaysia through Alibaba33 online casino Malaysia can be a fun and rewarding experience for those who enjoy playing games for fun. duitnow slot casino ewalletBet on duitnow slot casino ewallet your favourite slots, live, sporting events and win big! If you enjoy sports, slots like Mega888 ewallet Alibaba33 online casino Malaysia has something for you.

Kura w potrawce – mój smak dzieciństwa.

Kura w potrawce to zdecydowanie mój smak z dzieciństwa. Kojarzę go dobrze i może dlatego kilka razy w roku danie to ląduje u mnie na niedzielnym stole. Niedzielnym, bo tylko wtedy je podawano, przynajmniej u mnie w domu.  Jedyne odstępstwa to były wesela, komunie i stypy, gdzie również podawano na obiad kurę w potrawce. Nie wiem tak do końca dlaczego danie nazywa się kura a nie kurczak w potrawce, ale to pewnie związane jest z powstaniem tego dania.

Kura  – gotowanie

Kurczaka zalać gorąca wodą (2-3 litry) i osolić (2 małe łyżeczki) i pomału doprowadzić do wrzenia. Łyżką cedzakową zdjąć szumowiny, żeby rosół był klarowny. Szumowiny to to coś, co pływa na wierzchu, gdy rosół zaczyna się „pyrlić”. Ja gotuję rosół z kury i dodaję kilka części z kurczaka. Kura ze wsi sprawia, że rosół jest tłuściutki i ma zupełnie inny smak. A kurczaka dodaję, żeby go podać do potrawki, bo kura zwykle niewiele ma mięsa:-) Do czystego w miarę wywaru należy dodać włoszczyznę i przyprawy, gotować na wolnym ogniu do miękkości kurczaka. Składniki znajdziecie w przepisie na dole wpisu, ja dodaję do rosołu zioła, które nadają mu swoistego smaku.

Sos do potrawki

Pod koniec gotowania rosołu można zacząć przyrządzać sos. Rozpuszczamy kostkę rosołową w 1-2 szkl. wody w zależności od potrzeb. Robimy zimną zasmażkę – ucieramy mąkę z masłem i pomału wlewamy rosół, tak żeby nie powstały grudki. Gotową zasmażkę wlewamy do reszty rosołu, dodajemy cukier i kwasek, zagotowujemy. Dodajemy śmietanę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Zastanawiacie się dlaczego rosół z kostki, kiedy mamy cał gar swojego? Ano ze swojego taki sos nigdy nie wychodzi. 

Kurczaka podajemy z ryżem i gotowaną marchewką z rosołu, polanego sosem.

Przepis możecie pobrać tutaj: kurczak w potrawce

%d bloggers like this: