Królik wypiekany z orzechami na niedzielę.

Królik to bardzo dobry pomysł na niedzielny obiad. Coach też musi jeść a nie tylko pracować. Kuchnia to jedna z moich słabości, a że lubię mięsko, to większość moich potraw jest mięsna.  Mój Króliki jest wiejski, od pani Irenki, świeżutki i dorodny, a i cena do zaakceptowania – 15 zł./kg. Wiem, że nie każdy lubi takie mięsko ale ja przynajmniej mam pewność, że mój królik nie dostał antybiotyków. Zresztą zauważyłam, że coraz częściej można królika kupić w Lidlu.  

Królik krok po kroku

Najpierw najeży wszystko sobie uszykować, by nam to gotowanie sprawnie poszło. Na początek królika myjemy i dzielimy na części, ja dzielę na 6 żebyśmy coś na tym talerzu mieli. Mięso trochę solę i posypuję pieprzem, po czym kładę na rozgrzane na patelni masło. Podpiekam ze wszystkich stron, wyjmuję  i wkładam do żaroodpornej brytfanny.

Na rozgrzaną patelnię wkładam boczek pokrojony w kosteczkę, potem cebulę pokrojoną w dużą kostkę i podpiekam odrobinę. Podlewam winem, koniakiem (czasem, jak akurat nie mam, biorę zwykłą brandy) i bulionem, zagotowuję. Następnie dodaję czosnek niedźwiedzi (może być pietruszka, ale to nie to samo), ząbek czosnku zmiażdżonego, liść laurowy i orzechy, niezbyt mocno rozdrobnione. Chwilę podgotowuję i polewam sosem mięso w brytfannie. 

Zostaje  tylko wsadzić do piekarnika na 1 – 1,15 godziny w temperaturze 180 stopni. Ja podaję z ziemniakami puree i sałatą. 

Jeżeli masz ochotę to przepis tutaj: Królik z orzechami_Danka

  • Grażyna Maria Cholewicka

    Bardzo ciekawy i apetyczny przepis, dawno nie robiłam królika, jak gdzieś znajdę, to wypróbuję przepis 🙂

  • Kasia Motyka Kocikowa Dolina

    Połączenie mięsa z orzechami powoduje u mnie przypływ apetytu. Do tej pory dodawałam je do indyka… teraz czas wypróbować twój pomysł 🙂

  • Świetny przepis. Na pewno skorzystam 🙂 Pozdrowienia!!

  • oj zupelnie nie moja kuchnia:p wole tulic krolika niz go kroic:) ale fajne dodanie orzechow do przepisu.

  • Królik znowu jest w modzie. Moj tata hoduje króliki. Nie ma lepszego mięsa dla małego dziecka.

    • Danuta Brzezińska

      Prawda, zdrowe i pożywne.

  • Nigdy w życiu nie jadłam królika. Chyba jednak traktuję go bardziej jako futerkowego przyjaciela, niż jako obiad. 😉

    • Danuta Brzezińska

      Większość tak traktuje królika 🙂

  • Danie pieknie się prezentuje i jestem pewna, że jest bardzo smaczne. 🙂

  • Klaudia

    O pozwole sobię zapisać ten przepis! Królika jeszcze nie jadłam, a jestem bardzo ciekawa jego smaku 😀

  • Wygląda to naprawdę nieźle 🙂 Chociaż nie jestem do końca przekonana do mięsa z królika 🙂

  • Kulinarna Strona Mocy

    Orzechy to coś, co mnie najbardziej zainteresowało w tym przepisie 🙂

  • Jeszcze nie zdarzyło mi się jeść królika. Z chęcią spróbuję.

  • Ale mi narobiłaś smaka na królika! Wygląda super 😉

  • Mea Culpa/ Z książką do łóżka

    Wygląda zadziwiająco smacznie, ale jako, że mam w domu królika – nie potrafiłabym go jeść! 🙂 Zwłaszcza na jego „oczach”, ha ha 🙂

    • Danuta Brzezińska

      Rozumiem, w takiej sytuacji i ja bym się nie odważyła go jeść 🙂

  • Sam najczęściej robię królika w winie, także w naczyniu żaroodpornym. 😉

  • Jeszcze nigdy nie próbowałam królika, może przyszedł czas żeby spróbować 🙂

  • Anna Kurtasz

    Dla mnie jedzenie królika to tak, jak jedzenie kota 🙁 Mam 6 króliczków, które traktuję tak, jak i 5 kotów, i 5 rasowych kur… i kundelka ze schroniska 😉
    Ale też wolę klej na gorąco zamiast biżuterii na prezent! I zachęcam te tego ATC! Chociaż ja się obecnie specjalizuję mocno w eksploding boxach 🙂

  • Zapowiada się przepysznie!

  • Też jeszcze nie próbowałam nigdy królika, ale jakoś ciężko mi się przekonać 😉

  • Katka | projekt-wnetrze.pl

    U nas królik pojawia się dość często na stole – teściowa ma ich trochę. Ale mistrzem w przyrządzaniu jest mój partner 🙂

  • Paulina Lara

    Wygląda pysznie! Bardzo ciekawe połączenie. Jeszcze nigdy nie łączyłam orzechów z mięsem, ale w najbliższym czasie koniecznie muszę spróbować! 🙂 Ze swojej strony polecam również połączenie mięsko + pomarańcze, marchewka i cynamon – pyszota! 🙂

  • Paulina R-w

    no i dziękuję Ci zawsze myślałam że królik jest w śmietanie 😛 a szczerze leżą mi w zamrażalce piękne dwie sztuki od moich rodziców ze wsi. więc do niedzieli 🙂 wenus z Marsa

  • Bardzo ciekawy przepis 🙂 Muszę go wypróbować

  • Chyba nie jadłam nigdy królika 😉 nie wiem czy bym dała radę…

  • Anita

    Nie jem mięsa więc Twój przepis chętnie przyrządziłabym z brokułami i kaszą jaglaną. 🙂

  • Paweł Bogdanowicz

    Muszę w końcu się przekonać do tego królika, szczególnie że Twój wygląda bardzo apetycznie. Kolejne wyzwanie przede mną 🙂

  • Angelika Kasiak

    ale apetycznie przyrządzony i podany 😉 bardzo lubimy takie mięsko, kruche i delikatne…mniam!

  • Klaudia Wnuk-Adamczyk

    Ja również jem mięso, matko prawie jak na spowiedzi…… się czuję ;). Królika bardzo dawno nie jadłam, twój prezentuję się pysznie :). Przepis nieskomplikowany, a takie są najlepsze 🙂

  • mięso z orzechami? to musi smakować rewelacyjnie!

  • Taki królik eko ze wsi jest pyszny. Często kupowałam od zaprzyjaźnionej gospodyni 🙂 podawałam takie mięsko dzieciom do zupek 🙂 Twój przepis jest w sam raz na odświętny obiad 🙂

  • Królik to podobno smaczne mięso, ale jakoś ciężko mi się przełamać i spróbować. Ale mój tata uwielbia, więc pewnie by docenił potrawę 🙂

  • Karolina Jarosz Bąbel

    muszę przyznać, że nie przepadam za królikiem 🙂

    • Danuta Brzezińska

      Królik to rzeczywiście specyficzne mięso i nie każdemu podchodzi:-)