Krokiety mięsne z sosem czosnkowym

Krokiety mięsne robię dwa lub trzy razy do roku. To danie wiązane jest z szykowaniem wywaru mięsnego, jako bazę na zupy-kremy. Należę do osób, które lubią mięso i dobrą starą polską kuchnię. Bogatą w mięso i tłuszcze, ale równocześnie zdrową. Nie dziwi więc nikogo, że raz, dwa razy w roku kupuję świniaka. Świniak jest dla mnie specjalnie chowany przez koleżankę na wsi, zdrowo karmiony i zadbany. Mam wspaniałego rzeźnika, który robi mi wyroby pod moje zamówienie. Jednym z produktów ubocznych zakupu świnki są kości. Jestem urodzoną poznanianką, a więc nic się u mnie nie marnuje. Kości każę sobie obkrawać z dużą ilością mięsa, a to dlatego, że na nich robię wywar. Taki wywar wykorzystuję jako bazę do zup lub kremów. Po ugotowaniu kości obieram i okazuje się, że mam sporą miskę gotowanego mięsa. 

Krokiety – przygotowanie naleźników

Bazą moich krokietów stanowią naleźniki. Do miski wbijam jajo i wlewam mleko, poczym mieszam. Dodaję mąkę tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą masę, dość płynną. Na patelni rozgrzewam olej i porcjami wlewam ciasto. Pieczemy cienkie naleśniki, po czym studzimy.

Krokiety – farsz

Farsz oczywiście robię mięsny. Najpierw mielę mięso w maszynce, dodając cebulę i czosnek. Następnie dodaję przyprawy i dobrze mieszam.

Krokiety – zapiekanie

Ostatnią czynnością to zawijanie. Farsz nakładam na zimne naleśniki i zwijam w kwadraty. Na blaszce posmarowanej olejem nakładam gotowe krokiety i zapiekam 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C. Kiedy nasze danie się przyrumieni wyciągamy z pieca.

Krokiety – sos czosnkowy

Obowiązkowo do krokietów z mięsem przyrządzam sos czosnkowy. Najpierw do miski kładę śmietanę, dodaje roztarty czosnek i przyprawy, dobrze mieszam. I gotowe. 

Tu możesz pobrać przepis: Krokiety mięsne z sosem czosnkowym

Jeżeli podobają Ci się moje przepisy zapraszam do subskrypcji.

  • motylkowamama.pl

    Bardzo lubię krokiety, chociaż sama jeszcze nigdy nie robiłam. Zawsze jadłam u teściowej 😉 Ale Twój przepis jest łatwy i z pewnością go wypróbuję 🙂 PS Ja do sosu czosnkowego dodaję świeży koperek – jest jeszcze pyszniejszy 🙂

    • Danuta Brzezińska

      Spróbuję z koperkiem nastepnym razem:-)

  • Wyglądają rewelacyjnie i kojarzą mi się z wypadami do babci, gdzie zawsze przygotowuje nam podobne smakołyki 🙂 A co do dipu to z takim połączeniem jeszcze nie jadłam, wydaje się być wyśmienite 🙂

  • Karolina Ostrowska

    aż zrobiłam się głodna.. :<

  • Sandra Kurzawa

    Zrobie mezowi 🙂 uwielbia mieso i sos czosnkowy 😉

  • Coś podobnego robił mój mąż do barszczu. Mięsne w naleśniku i panierce. Smakowite. Z sosem czosnkowym bardzo fajny duet.

  • Bartosz

    Wyglądają pysznie, muszę spróbować 🙂 Pozdrawiam

  • Justyna Sikora

    Mniam. <3 Uwielbiam wszystko z sosem czosnkowym, więc i takie krokieciki może stworzę w zaciszu kuchni. Wyglądają cudownie!

  • Robiłam takie tylko z innym sosem-serowym.Obłędne danie

  • Fajnie, że nic się u Ciebie nie marnuje 🙂 Krokiety wyglądają apetycznie!

    • Danuta Brzezińska

      Dziękuję

  • Marysia

    Apetycznie wyglądają 🙂

  • Wyglądają przepysznie, ależ się głodna zrobiłam 🙂 Ja tez staram się niczego nie marnować 😉 A Twój wpis przypomniał mi, że kiedyś, jak byłam mała, to jechałam z mamą daleko własnie po takie wyroby ze świnki, a mojego nie Męża rodzice jeszcze do niedawna sami nawet hodowali – tego smaku nie da się porównać do niczego 🙂

    • Danuta Brzezińska

      To prawda, to mięso ma zupełnie inny smak:-)

  • Olga Dąbrowska

    Robiłam podobne w wersji wege. Świetne są!

  • wyglądają na smaczne ale nie lubię nic z miesem krokietów, pierogów jakoś to mięso w środku mi nie smakuje

  • Niestety nie mogę skorzystać bo naleśników nie umiem zrobić a mięsa nie jem. Ale wyglądają na pyszne 🙂

  • Agata Maj Cher

    Ja zawsze robię krokiety kapuściano-grzybowe. Uwielbiam!

  • Smak Projektu

    Ale mi narobiłaś smaka ! Pysznie brzmi, już mam ochoty na krokiety ! 🙂

  • Justyna

    Uwielbiam krokiety. Co prawda ciasto naleśnikowe zawsze musi robić mój mąż, bo robi najlepsze, ale świetnie nam się współpracuje w kuchni 🙂

  • Oh jak ja lubie takie krokiety <3

  • Aleksandra Załęska

    Fajny pomysł ten sos czosnkowy do krokietów. Ja lubię krokiety z mąki kukurydzianej😀

  • Kasia Motyka Kocikowa Dolina

    Danusia… jestem głodna. Ależ mi smaku narobiłaś moja droga 🙂
    Uwielbiam krokiety w każdej postaci….

  • Nie przepadam za wieprzowiną, bo mi się czerwona lampka zapala że to niezdrowe 😉 Ale na takie krokiety bym się skusiła

  • O przepis dla mnie 😀

  • Kamil

    Szczególnie zazdroszczę dostępu do mięsa… Mniam! Krokiety wyglądają na takie, co mógłbym jeść przynajmniej raz w tygodniu 🙂

  • Ach, jak sie rozmarzylam tak kulinarnie…. Lece opedzlowac lodowke. Pozdrawiam serdecznie Beata

  • Karolina Jarosz Bąbel

    Brzmi smakowicie, jednak ja dodałabym tą jakże niezdrową panierkę 😉

  • Wyglądają pysznie, na instagramie już mnie kusiły, jak byłam przed obiadem 🙂 A jakie mięso gotowane? Drobiowe? Rzadko mam nadmiar jakiegoś gotowanego mięsa, z podsmażoną wołowiną chyba też będzie ok? 🙂

    • Danuta Brzezińska

      Ja mam wieprzowinę, bo nagotowuje wywar z kości od świnki, ale wołowinka jak najbardziej będzie pasować.

  • Agnieszka Jablonska-Twaróg

    Fajny tradycyjny przepis, z takiej zdrowej, ekologicznej świnki – muszą byc pyszne.

  • Super dzieciaczki

    Dzięi za inspirację, bo już nie miałam pomysłów 🙂

  • wyglądają bardzo apetycznie 😉

  • Mmmm krokieciki, uwielbiam…jeść, gorzej u mnie z przygotowywaniem takich dobroci 🙂

  • Uwielbiam krokiety, ale zdecydowanie wolę z kapustą 🙂

  • Nigdy nie jadłam takich krokietów. W domu zawsze królowała u mnie tradycyjna wersja 🙂

  • Wyglądają przepysznie

  • Danusiu wyglądają przepysznie! Jestem pod wrażeniem, że wszystko robisz ręcznie! Nawet mięso mielisz! Brawo!

  • mi też po głowie chodził pomysł własnego świniaka, jednak bynajmniej nie po to, żeby go zjeść :/ Wartości odżywcze mięsa są mooocno przereklamowane (albo nawet zakłamane). Warto jednak wprowadzać do codziennej diety jak najwięcej warzyw i owoców, dla własnego zdrowia. Pozdrawiam!

    • Danuta Brzezińska

      Nie każdy lubi mięso i to rozumiem, zresztą teraz taka moda. Ja jestem z innego pokolenia. Uwielbiam mięso, ale jem też warzywa, nabiał i ryby, nawet owoce i nie tylko morza. Jestem zwolennikiem urozmaicenia i jedzenia wszystkiego, ale z umiarem:)

  • Holly Lu

    Bardzo klasyczny i tradycyjny przepis. A tym inwentarzem to mnie zaskoczyłaś😊

  • Ależ mi narobiłaś apetytu. Uwielbiam krokiety i w Twojej wersji też bym skosztowała 🙂

  • Ewa

    Wyglądają bardzo apetycznie! Coś czuję, że lada dzień wypróbuję przepis! :))