Dieta dla naszej pamięci

Dieta ma wpływ nie tylko na nasz wygląd, ma wpływ również na naszą pamięć.

Wiemy jak ważna w życiu jest dieta i jak nie trudno się domyśleć, że ma ona wpływ również na pamięć. A konkretnie substancje chemiczne zawarte w pożywieniu.

  • Białko ma bezpośredni wpływ na tworzenie połączeń między neuronami, bowiem synteza białka warunkuje przebudowę i syntezę synaps.
  • Tłuszcze pomagają utrzymać strukturę błony komórkowej komórek mózgu, szczególnie te jednonasycone.
  • Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 wpływają bardzo korzystnie na szybkość przewodzenia impulsów nerwowych, wspomagają działanie pamięci roboczej i rozumowania oraz znacznie poprawiają funkcje poznawcze.
  • Kwas linolowy, jego brak powoduje osłabienie koncentracji, utraty pamięci lub apatię.
  • Węglowodany zapewniają mózgowi energię, zużywa on bowiem 20-25% energii dostarczanej organizowi. Produkcję energii zapewnia glukoza lub węglowodany złożone. Pamiętajmy jednak, iż większa dawka węglowodanów dostarcza więcej insuliny co powoduje spadek energii a więc brak koncentracji i senność.

Witaminy i mikroelementy

  • B1 (tiamina) wzmaga czynność neuroprzekaźnika acetylocholiny, którego brak powoduje między innymi zaburzenia pamięci i koncentracji.
  • B3 (niacyna) zapewnia mózgowi tlen poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych.
  • B5 (kwas pantotenowy) bierze udział w wytwarzaniu przekaźników nerwowych i uczestniczy w regeneracji tkanek.
  • B6 ma wpływ na układ nerwowy, jej brak obniża procesy myślowe.
  • B12 bierze udział w tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej komórki nerwowe i powstawaniu neroprzekaźników.
  • Kwas foliowy ma wplyw na dotlenienie mózgu.
  • Witamina C chroni przed skutkami stresu i opóźnia proces starzenia.
  • Witamina E wiąże wolne rodniki szkodzące komórkom mózgowym.
  • Magnez wspomaga działanie hipokompu (miejsce przechowywania i przetwarzaniu informacji), poprawia koncentrację i sprawność procesów myślowych.
  • Żelazo jest nośnikiem tlenu w organiźmie, niedobór zaburza zdolność rozumowania i uczenia się.
  • Cynk wpływa na wszystkie procesy życiowe, a więc i na pamięć.
  • Potas poprawia dotlenienie mózgu i bierze udział w przewodzeniu impulsów przez neuron.
  • Fosfor zwiększa inteligencję i poprawia pamięć.

Inne związki

  • Cholina ma duży udział w wytwarzaniu acetylocholiny (neuroprzekaźnika potrzebnego do efektywnego działania pamięci)
  • Flawonoidy i antocyjany wspomagają produkcję czynników wzrostu w mózgu, które przyczyniają się do szybkiego tworzenia nowych sieci pamięciowych. Zapobiegają zaburzeniom pamięci, a fisteina i flowonoidy zawarte w owocach jagodowych poprawiają pamięć i koncentrację, oraz zwiekszają prędkość kojarzenia faktów.
  • Kofeina, Teina i Mateina – działają pobudzająco, polepszają procesy kojarzeniowe i koncentrację. Lepiej pić słabą kawę co 3 godziny, niż mocną raz dziennie. Kawę pijemy przed wykonaniem zadania a nie wtedy gdy organizm jest zmęczony. Kofeinę zawiera: kawa, herbata i guarana. L-teanina zwiększa aktywność fal mózgowych alfa a razem z kofeiną wpływa korzystnie na czas reakcji, pamięć i wydajność, a także na funkcjonowanie poznawcze i rozwiązywanie zadań. Guarana (mateina) odgrywa pozytywną rolę w walce z negatywnym skutkiem działania rodników tlenowych.
  • Nikotyna (palenie aktywnew i bierne) utrudnia dotlenienie mózgu i pogarsza pamięć.
  • Alkohol zaburza uczenie się i spowalnia myślenie. Nadużywanie powoduje problemy z pamięcią krótkotrwałą (szczególnie u kobiet) oraz zaburzenia myślenia werbalnego i przestrzennego.

Zasady diety niezbędne dla procesu pamięciowego

  1. Zaczynaj dzień od pożywnego śniadania.
  2. Jedz drugie śniadanie, najlepiej sałatki warzywne.
  3. Jedz dużo ryb zapewniając organizmowi oleje rybne i nie zapominaj o olejach roślinnych.
  4. Pamiętaj o aktywności fizycznej i głębokich oddechach.
  5. Pij dużo wody mineralnej, niegazowanej aby oczyścić ciało z toksyn.
  6. Dla osób starszych zalecana jest dieta bogata w lecytynę.
%d bloggers like this: