Cukinia nadziewana mięsem.

Cukinia nadziewana mięsem trafia na nasz stół raz, góra dwa razy w roku. Nie żebym nie lubiła cukinii, ale mój mąż nie jest jej amatorem. Jednak kiedy wracam do domu obdarowana ogródkową cukinią, to nie mogę pozwolić, żeby się zmarnowała. Wtedy też wykorzystuję fakt, że oboje lubimy potrawy z mielonego mięsa. Zapraszam tych, co jeszcze nie mieli okazji jeść takiego dania do krótkiego tutorialu. Wiem, że takie krok po kroku bardzo ułatwia gotowanie, szczególnie na początku drogi kulinarnej. W końcu to blog edukacyjny.

Najpierw cukinia – krok 1.

Cukinia trafiła do mnie z ogródka pani Irenki, jedna była ogromniastych rozmiarów, jakich nie spotykamy w supermarkecie. Druga trochę mniejsza. Pomimo, że źródło pochodzenia było wiadome to i tak umyłam je dokładnie. Następnie przekroiłam obie cukinie na połowę i łyżką do lodów wydrążyłam kilka kulek na każdej części. Miąższ zachowałam do wykorzystania.
Blaszkę posmarowałam olejem i ułożyłam na niej cukinię.

Farsz – krok 2.

Zabieramy się za farsz, najpierw namaczamy czerstwą bułkę w wodzie – najlepiej ciepłej, żeby szybciutko nasiąknęła. Następnie mielimy mięso w maszynce wraz z cebulą i czosnkiem. Jednak kiedy kupujemy gotowe mięso mielone (jak to było w moim przypadku) proponuję cebulę drobno posiekać, a czosnek zmiażdżyć i dodać do mięsa. Do miski z mielonym mięsem dodajemy całe jajko, wyciśniętą bułkę i przyprawy. Ja użyłam oprócz standardowych przypraw trochę świeżego tymianku. Wszystko dokładnie mieszamy. Ja najczęściej do mieszania używam męża ręki 😉
Kiedy farsz jest gotowany, nakładamy go w wydrążone kulki cukinii, tak żeby wystawał i tworzył całą kulkę. 

Zapiekanie – krok 3.

Wszystko przykrywamy grubą warstwą startego żółtego sera i wstawiamy do piekarnika. Piekarnik powinien być nagrzany na 180 stopni w opcji „góra/dół”. Po 15 minutach zmieniamy opcję na „dół” a górę cukinii przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 15 min. Jeżeli macie tak ogromniaste cukinie jak moje to nawet 20 minut, kiedy są mniejsze należy piec odpowiednio krócej.

Cukinię nadziewaną mięsem podaję z ryżem gotowanym na sypko i polanym sosem, który wytworzy się na blaszce przy pieczeniu cukinii. Do tego koktajl z miąższu do popicia. 

Koktajl z miąższu do popicia

Nic się nie może zmarnować, więc wydrążony miąższ z cukinii miksujemy. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz biały i świeżą szałwię. Mocno chłodzimy.

Zapraszam do pobrania przepisu: Cukinia nadziewana mięsem.

  • Kasia Motyka Kocikowa Dolina

    Uwielbiam sezon cukiniowy i faszerowaną cukinię, właśnie się za nią zabieram 🙂

    • Danuta Brzezińska

      A też nadziewasz mięsem czy czymś innym?

      • Kasia Motyka Kocikowa Dolina

        Jestem mięsożerna… ale ja meszam sam ryż z mięsem ,dodaję pora krojonego w kostkę i podsmażonego na klarowanym maśle oraz suszone pomidory.

  • Wyglada bardzo apetycznie. Bardzo lubię cukinię i często serwuję ją swojej rodzinie.

  • Cukinia wygląda przepysznie! ‚Ukradnę” przepis, tym bardziej, że właśnie zabieram się za tygodniowy jadłospis, a w cukinii ostatni się rozkochałam! 🙂 Pozdrawiam!

  • Jud

    Wygląda bardzo apetycznie. Na lato bardzo fajne danie 🙂 Ja cukinię uwielbiam, więc z chęcią wypróbuję na obiad 😉

  • Przetestuję. Tym bardziej, że cukinię uwielbiam!

  • Robiłam podobną całkiem niedawno. Tylko wydrążyłam cały środek i dodałam do farszu mięsnego 🙂 Nie zapiekam z serem, żeby nie była tak ciężkostrawna i do farszu dodaję jeszcze kuskus. Jest wyśmienita! <3

  • Ostatniono obrodziło u mamy cukiniami, już nie wiemy co z nich zrobić. Dziękuję za inspiracje. Z pewnością wykorzystam przepis.
    Pozdrawiam.

  • Robię podobną cukinię. Czasem do mięsa dodaję jeszcze ryż lub kaszę kuskus. Zaskoczyłaś mnie natomiast bardzo tym koktajlem z miąższu. Muszę spróbować. 🙂

  • Paweł Bogdanowicz

    Cukinię faszerowaną robiłem już nie raz. Ale tej metody jeszcze nie znałem. Świetna propozycja. Z chęcią spróbuję. Pozdrawiam 🙂

  • Robiłam ostatnio cukinię z farszem meksykańskim z fasolą zamiast mięsa i wyszła rewelacyjna 🙂 Uwielbiam wszelkie nadziewane i pieczone warzywa, mniam!

  • Bardzo prosty tutorial! Dzięki!

  • Super! Akurat szukałam takiego przepisu na jutrzejszy obiad!

  • Uwielbiam faszerowaną cukinię! U mnie farszem jest najczęściej mieszanka kaszy jaglanej, papryki, fasoli i sosu pomidorowego 🙂

  • Justyna Ratajczak

    U mnie w domu tylko ja jestem milosniczka faszerowanej cukinii, robiłam wczoraj na obiad i była pyszna 😉 muszę koniecznie wypróbować Twojego farszu.

  • Angelika Kasiak

    Ooo jaki fajny pomysł faszerowania 😃 ja zawsze wydrążam po całości ale twoim sposobem jestem zauroczona 😁
    Do tego przepyszny farsz mięsny 😃

  • Anna Malik

    Takiej odsłony cukinii jeszcze nie próbowałam. Wygląda przepysznie . Koniecznie muszę wypróbować przepis.

  • Ależ bym taką zjadła! Wszystko co z mięsem – do mnie przemawia!

  • Klaudia Wnuk-Adamczyk

    Oj uwielbiam cukinię z mięsem :). I robimy z mężem podobnie 🙂 do Ciebie. Zgłodniałam. A my robiliśmy ostatnio w stylu Włoskim ;). Z mozarellą.

  • Takiej cukini jeszcze nie jadłam, a koktajl na pewno zrobię 🙂

  • O mniam. Już zdjęcie główne wpisu mnie powaliło! Przepis wydaje się być prosty, czas więc go spróbować! Dzięki za kuchenną inspirację 😉

  • Bardzo lubię faszerowane warzywa 🙂 Super wychodzi też z papryką.

  • Uwielbiam cukinie, nie wiedzialam, ze mozna ja tak fajnie wydrazyc, zazwyczaj wycinalam po prostu caly srodek, a u Ciebie takie „przegrodki”. Sprobuje nastepnym razem!

  • O matko! Narobiłaś mi apetytu, a ja przed obiadem, aż się głodna zrobiłam 😉 zapisuję przepis do wykorzystania 😀

  • Patent z kulkami w cukinii- rewelacja! Na bank skorzystam do swoich przepisów 🙂

  • uwielbiam, chociaż robię to zupełnie inaczej 😉

  • agnesssja

    Mniam mniam uwielbiam cukinie nadziewane! Zawsze nadziewałam całość, ale te kulki świetnie się prezentują! <3
    agnesssja.blogspot.com

  • Robiłam kiedyś taką cukinię, tylko pamiętam że nie bardzo chciała zmięknąć i musiałam ją dosyć długo zapiekać, ale wyszła przepyszna!

  • Michał Woroniecki

    Napatrzyłem się na zdjęcia i narobiłem sobie smaku na cukinię:)

  • Bardzo lubię nadziewane cukinię ale w taki sposób jeszcze nie robiłam. Wygląda pysznie

  • Iwona Siekierska

    Podoba mi się to, że wydrążylaś kółka w
    Cukinii i zostawiłaś trochę miąższu. Fajny patent- wykorzystam go w
    Swojej kuchni 🙂

  • Bardzo ładnie podana 🙂 Ja zawsze dodaje jeszcze paprykę czerwoną, ale chętnie spróbowałabym Twojej 🙂

  • nadziewanej cukinii jeszcze nie jadłam, szkoda że nie mam piekarnika bo wypróbowałabym ten przepis. pozdrawiam

  • Ale to ładnie wygląda. Kiedyś nawet próbowałam czegoś podobnego ale wylądowało w koszu. Następnym razem się uda.

  • Świat Toli

    Robiłam kiedyś tak cukinię :). JA to zdolności kulinarnych nie mam ale jakoś wyszło :).