Buraki według przepisu Romki

Buraki robię od wielu, wielu lat. Przepis dostałam od Romki, którą przy okazji serdecznie pozdrawiam. Myślę, że nie będzie miała nic przeciwko temu, że przepis lekko zmodyfikowałam i że dzielę się nim na blogu. To są najlepsze buraczki jakie jadłam, mimo że nie przepadam za przetworami z octu. Zapraszam na tutorial z buraczkami.

Buraki – przygotowanie

Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Po wystygnięciu obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ja robiąc zaprawy z 10 kg użyłam maszynki do ścierania, szybciej i bez brudzenia.
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, w miarę drobną. Mam swój sposób na krojenie cebuli, by nie płakać. A przy tej ilości zapłakałabym się na pewno. Obraną cebulę wkładam do zimnej wody i kroję na siedząco. Wtedy ewentualny zapach unosi się w górę i nie dociera do moich oczu.
Dodajemy liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy.

 

Buraki – zalewa i pasteryzowanie

Wodę z octem, cukrem i solą gotujemy. Po czym studzimy i taką zalewę wlewamy do przygotowanych w garnku buraków. Zostawiamy na noc. 
Rano zlewamy sok do osobnego garnka. Buraczki wkładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Sok wlewamy do butelek i również pasteryzujemy. Nie ma lepszej zaprawy na wigilijny barszcz. 

 

Jeżeli masz ochotę na buraczki Romki to zapraszam do pobrania przepisu, przygotowałam go na 2 kg buraków. Przy większej ilości wystarczy wszystkie składniki pomnożyć równomiernie. Buraki Romki

Jeżeli podobają Ci się moje przepisy to zapraszam do subskrypcji. Co dwa, trzy tygodnie pojawia się na blogu nowy przepis. 

  • Hanna Fengler

    Dokładnie też tak robię od lat, nie wiem dokładnie czy idealnie takie proporcja ale idea taka sama. Do tej zalewy kieliszek czerwonego wina i trochę bulionu warzywnego i barszcz jest niesamowity o pięknym kolorze i smaku. Natomiast może tylko taka uwaga że 20 minut gotowania to chyba nie jest konieczne, w zasadzie chodzi o to aby przychwyciło, ja gotuję 10, poza tym że buraki nie są już surowe to dodatek octu daje pH gwarantujące bezpieczeństwo. Polecam wszystkim nie mówiąc już o tej wygodzie słoiczek z półki i dodatek do obiadu gotowy.

    • Danuta Brzezińska

      Dziękuję, następnym razem rzeczywiście będę tylko 10 min. pasteryzować. Też mi się wydaje to wystarczające. Pozdrawiam serdecznie.

  • Wielopokoleniowo 3

    Uwielbiam wszystko, co związane z burakami 😉

  • Jaki to sposób na cebulę? Podziel się koniecznie!

  • Katarzyna Motyka

    Lubię buraki pod każdą postacią… Wspaniały przepis 🙂

  • Kiedyś nie lubiłam buraczków, pod żadną postacią. A dziś uwielbiam, szczególnie z chrzanem i jabłkiem <3

    • Danuta Brzezińska

      Dokładnie jak ja, gdyby mi ktoś powiedział w dzieciństwie, że będę je zaprawiać wyśmiałabym:-)

  • Jak kroisz cebulę? Sama jestem ciekawa!

  • Buraczki to niesamowite źródło żelaza! 🙂 Mniam osobiście wręcz uwielbiam!

  • Uwielbiam buraki w każdym wydaniu! 🙂

  • U mnie w domu robiło się tego typu buraki. Jeśli chodzi o przetwory z nich, to wolę na słodko, ćwikłę i ostatnio przekonuję się do soku 🙂

  • Szaman Shamansky

    Super przepis! Pewnie wypróbuję 🙂

  • Świetny przepis, zapowiada się smakowicie. Wypróbuje i dam znac 😉

  • Uwielbiam buraczki <3 nigdy jeszcze nie robiłam ich sama ale widze, że naprawdę warto spróbować zrobić 😉

  • Ja uwielbiam sałatkę z burakami, serem feta, szpinakiem i winogronami!;))

    • Danuta Brzezińska

      Mniam:-)

  • Uwielbiam buraki. szkoda że tyle po nich sprzątania

    • Danuta Brzezińska

      Prawda, to najbrudniejsze zaprawy:-)

  • Dzięki za przepisy przydadzą się 😀

  • inspiracjedokwadratu

    Fajny przepis. Uwielbiam buraki w każdej postaci:)

  • Martyna Cieslinska

    Kiedyś ich nieznosiłam a teraz uwielbiam ;]

    • Danuta Brzezińska

      To tak jak ja, nie myślałam, że będę kiedyś zaprawiać buraki.

  • Co jak co, ale buraki to ja kocham pod każdą postacią! Często robię., także do słoików! Nie dość, że zdrowe to jeszcze przepyszne… 😍

  • Super dzieciaczki

    Uwielbiam takie buraczki.

  • Uwielbiam buraczki i gotowane buraki w całości do różnego rodzaju dań. Za to soku z buraków, nawet z dodatkami jabłek i innych owoców nie mogę nawet łyknąć 😉

  • Lubię buraczki ale nie z dodatkiem octu 🙂 Najbardziej lubię zakwas i barszczyk na takich buraczkach …Pycha

  • Ja właśnie zabieram się za zebrane z ogrodu buraczki 🙂 już umyte czekają na ugotowanie i zabieram się za sałatkę 🙂 Pozdrawiam!

  • Agata Maj Cher

    Buraki zawsze mile widziane na mym stole. Uwielbiam

  • Uwielbiam buraczki w różnej formie, tak więc ten przepis będzie dla mnie kolejną opcja do wykorzystania. 😉

  • O rany, fantastycznie wyglądają te buraczki! Ja dopiero rozpędzam się na samodzielnej drodze, przetwory kojarzą mi się głównie z babciną kuchnią, ale bardzo chciałabym się nauczyć robić takie cuda. 🙂 Posiadanie kolekcji słoików skrywających pyszności jest według mnie powodem do dumy. Twój przepis jest świetny, myślę, że go wypróbuję. Ach! No i dzięki za poradę w sprawie cebuli. Koniecznie muszę spróbować, bo niestety, każdy mój kontakt z tym warzywem kończy się fatalnie – ledwo rozkroję i już zalewam się łzami tak, że nic nie widzę. Okropność.
    Pozdrowienia!

  • Kamil

    Do tej pory bazowałem zawsze na przetworach babcinych 🙂 Ale niestety babcia już nie ma siły na działce robić i przetworów już nie ma 🙁 Takie przepisy teraz są na wagę złota 🙂

  • Niedzielnykucharz.pl

    Ja tez jestem fanką buraków, w ciąży je wcisnąłem na okrągło. Tanie warzywo, a jakie zdrówe i pyszne. Super są z kozim serem.

  • Specjalistką od buraków jest moja mama. Hoduje, przerabia i świetnie jej to wychodzi.

  • Uwielbiam buraki w każdej postaci – i gotowane, i marynowane, kiszone, zakwas z buraków, koktajl z buraka, sok z buraka… Jest tego trochę 🙂 Pozdrawiam!

  • Ja najbardziej uwielbiam buraki pieczone <3 Ale tych z chęcią wypróbuję:)

    • Danuta Brzezińska

      Muszę zrobić, dawno nie jadłam:-)

  • Robię podobne przetwory, tylko bez cebuli, której nie lubię. Dzieli lubią przemielone, ja – starte na tarce.

  • Uwielbiam buraki więc z chęcią wypróbuję ten przepis 🙂

  • Karolina Jarosz Bąbel

    Uwielbiam buraczki, na wiele sposobów. A takie w słoiczku są super na zimę 😉

  • Niedzielnykucharz.pl

    Kocham buraczki! Dzieki za fajny przepi od Romki!