Bułeczki pieczone u Jarka, spotkanie Klubowe.

Bułeczki piekliśmy na kolejnym spotkaniu klubowym. Kiedy w 2016 r. zakładałam Klub dla uczących myślałam o jego rocznym istnieniu. Stało się inaczej i klub działa nadal (https://www.facebook.com/klub.danka/). Kwietniowe spotkanie upłynęło w rodzinnej atmosferze przy pieczeniu bułeczek u Jarka (z zawodu informatyka). Mieliśmy okazję krok po krok nauczyć się piec bułeczki. Krótką instrukcją chcę się podzielić z tymi, którzy nie mogli być z nami. 

Składniki (w kolejności użycia):

50 gr drożdży (pół kostki)
1 łyżeczka cukru
1,5 szklanki letniej wody (może być mleko jak kto woli)
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki soli (trzeba dopasować ilość pod własny smak – łyżeczki są różne)
2 szklanki mąki żytniej (zazwyczaj 720-ka)
2 szklanki mąki pszennej (450-500, może być orkiszowa)
opcjonalnie przyprawy – suszone pomidory + bazylia, prażona cebula, kminek, anyżek itp.
mąka pszenna do podsypywania stolnicy.

Realizacja: krok 1.

1. Drożdże pokruszyć w misce (co najmniej 5 litrów) i posypać cukrem. Gnieść widelcem tak długo, aż zrobią się płynne.
2. Dolać wodę, olej i sól i wymieszać ruszając miską.
3. Wsypać mąkę i wymieszać na jednolite ciasto. Jeśli połówka szklanki nie była dokładnie wymierzona i ciasto jest dość miękkie (rozpływa się łatwo) dodać trochę mąki. Ciasto nie powinno się rozpływać, ale nie może być za twarde. Ciasto klei się do dłoni, najlepiej do jego zdjęcia użyć tępego noża.

4. Ciasto zostawić przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).

 

Realizacja: krok 2.

5. Posypać stolnicę mąką, wyrzucić ciasto z miski na stolnicę odwracając miskę do góry dnem (trzeba potrząsnąć miską). Resztki ciasta wybrać szpatułką lub ręką.
6. Ciasto zagnieść kilka razy, podbierając od dołu, żeby nie kleiło się do rąk.
7. Włączyć piekarnik (grzałka góra i dół bez termoobiegu) i nagrzać do 240 stopni.

Realizacja: krok 3.

8. Podzielić na w miarę równe kawałki i formować bułki – rozpłaszczyć i podbierając do środka utworzyć coś na kształt odwróconej purchawki. Położyć na blasze (wyłożoną papierem) kulistą częścią do góry i szybkim ruchem lekko naciąć na wierzchu, żeby ciasto miało jak rosnąć. Można formować wałki i po ich spłaszczeniu odcinać równej wielkości kwadratowe placki – nie trzeba ich nacinać.
9. Bułki na blasze przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia 20-30 minut.

Realizacja: krok 4.

10. Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 230 stopni. Piec, aż będą zarumienione na górze około 25-30 minut. Jeśli piecze się 2 blachy na raz, po około 20 minutach przełożyć blachy miejscami.

Po upieczeniu bułeczki przełożyć na talerz, pamiętając o rękawicach żeby nie ulec oparzeniu.  

Bułeczki gotowe do degustacji, najlepiej smakowały z masłem.

Niech żałują Ci co nie byli. Było smacznie i wesoło.  Mam jednak niespodziankę, gotowy przepis do pobrania: Bułeczki Jarka_danka.pl

 

  • Honorata Dyjasek

    wyglądają niesamowicie apetycznie 🙂

  • Agata Jankowska

    Wyglądają tak przepysznie! Sama spróbuję je upiec w domu! 🙂

    • Danuta Brzezińska

      Polecam, smakowały nam bardzo.

  • Kradnę od Ciebie przepis – wyglądają pysznie 🙂

  • Magda Magda

    Warte wypróbowania…

  • wyglądają smacznie 🙂

  • Apetyczny efekt 🙂 Lubię ciasto drożdżowe.

  • Agnieszka Koklicka

    już od jakiegoś czasu myślę o upieczeniu własnych bułeczek! teraz, z Twoim przepisem, na pewno to zrobię 🙂 dzięki! 😀

  • Aneta

    na pewno wykorzystam przepis 🙂

  • Kasia Motyka Kocikowa Dolina

    W taki sposób z każdej czynności można zrobić świetną zabawę a każdego spotkanie w fajnym gronie podnieść do nawyższej rangi 🙂
    Przepis jak najbardziej fajny Danuś.

  • super ten przepis sama muszę wypróbować 🙂

  • Cudowny pomysł na taki klub! A bułeczki rewelacja 🙂

  • Nie ma to jak domowe bułeczki. Narobiłaś mi apetytu <3

  • Domowe pieczywo to jest to ! Uwielbiam ten rytuał 🙂

  • Jud

    Świetny opis krok po kroku 🙂 Ja zazwyczaj piekę na zakwasie, ale pomysł bardzo fajny 🙂

  • Martyna Cieślińska

    Chętnie bym schrupała taka bułeczkę👌😉

  • Narobilas mi ochoty 😉

  • domowe pieczywo jest obłędne <3 można jeść i jeść …

  • Super dzieciaczki

    Super taka inicjatywa, nie dość że miło to jeszcze smacznie 🙂

  • Wyglądają przepysznie! Aż jestem głodna!

  • Świetny pomysł na spotkania, a bułeczki wyglądają cudnie. Uwielbiam świeże pieczywo, a gdy robi się je w miłym towarzystwie to już nic więcej nie potrzeba 🙂

  • Pieczywo domowej roboty nie ma sobie równych, później już trudno wrócić do tego sklepowego 🙂

    • Danuta Brzezińska

      A „tyłeczek” rośnie, bo nie starczy jedna bułeczka jak ze sklepu.

  • Super, bardzo ciekawy ten przepis 🙂

  • pieczenie własnego pieczywa ma w sobie coś magicznego 😉

  • Iwona Siekierska

    Z nieba mi spadłaś z tym przepisem🙂 Upiekę z jasnej maki orkiszowej. Mam nadzieje, że wyjdą równie pyszne 🙂

    • Danuta Brzezińska

      Wyjdą, bo już piekłam, są przepyszne.

  • Karolina Jarosz Bąbel

    uwielbiam takie świeżo wypieczone pieczywo 🙂

  • Paweł Bogdanowicz

    Takie domowe bułeczki to jest to. Ja czasem piekę włoski chlebek z różnymi dodatkami. Pozdrawiam

  • Domowe bułeczki są najlepsze i najsmaczniejsze!

  • Jud

    Piękne wyszły, z masłem faktycznie są idealne na świeżo 🙂

  • Piękne 🙂 Fajnie, że zamieściłaś tak szczegółową instrukcję wykonania. Nie wydają się trudne do wykonania.

    • Danuta Brzezińska

      I nie są, jeżeli ja piekę to są naprawdę łatwe.

  • Danusiu, Ty się nigdy nie nudzisz 🙂 pewnie dlatego taka pozytywna babeczka z Ciebie 🙂
    Bułeczki wyglądają cudnie. Ja już nie pamiętam kiedy piekłam 🙁

    • Danuta Brzezińska

      Jak miło, dziękuję.

  • Justyna Ratajczak

    Jakie pyszne bułeczki! Świetna podpowiedź w postaci zdjęć krok po kroku 🙂

    • Danuta Brzezińska

      Dziękuję

  • Angelika Kasiak

    Najlepsze pieczywo pod słońcem to domowe bułeczki 😍