Bułeczki piekliśmy na kolejnym spotkaniu klubowym. Kiedy w 2016 r. zakładałam Klub dla uczących myślałam o jego rocznym istnieniu. Stało się inaczej i klub działa nadal (https://www.facebook.com/klub.danka/). Kwietniowe spotkanie upłynęło w rodzinnej atmosferze przy pieczeniu bułeczek u Jarka (z zawodu informatyka). Mieliśmy okazję krok po krok nauczyć się piec bułeczki. Krótką instrukcją chcę się podzielić z tymi, którzy nie mogli być z nami.
Składniki (w kolejności użycia):
50 gr drożdży (pół kostki)
1 łyżeczka cukru
1,5 szklanki letniej wody (może być mleko jak kto woli)
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki soli (trzeba dopasować ilość pod własny smak – łyżeczki są różne)
2 szklanki mąki żytniej (zazwyczaj 720-ka)
2 szklanki mąki pszennej (450-500, może być orkiszowa)
opcjonalnie przyprawy – suszone pomidory + bazylia, prażona cebula, kminek, anyżek itp.
mąka pszenna do podsypywania stolnicy.
Realizacja: krok 1.
1. Drożdże pokruszyć w misce (co najmniej 5 litrów) i posypać cukrem. Gnieść widelcem tak długo, aż zrobią się płynne.
2. Dolać wodę, olej i sól i wymieszać ruszając miską.
3. Wsypać mąkę i wymieszać na jednolite ciasto. Jeśli połówka szklanki nie była dokładnie wymierzona i ciasto jest dość miękkie (rozpływa się łatwo) dodać trochę mąki. Ciasto nie powinno się rozpływać, ale nie może być za twarde. Ciasto klei się do dłoni, najlepiej do jego zdjęcia użyć tępego noża.
4. Ciasto zostawić przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
Realizacja: krok 2.
5. Posypać stolnicę mąką, wyrzucić ciasto z miski na stolnicę odwracając miskę do góry dnem (trzeba potrząsnąć miską). Resztki ciasta wybrać szpatułką lub ręką.
6. Ciasto zagnieść kilka razy, podbierając od dołu, żeby nie kleiło się do rąk.
7. Włączyć piekarnik (grzałka góra i dół bez termoobiegu) i nagrzać do 240 stopni.
Realizacja: krok 3.
8. Podzielić na w miarę równe kawałki i formować bułki – rozpłaszczyć i podbierając do środka utworzyć coś na kształt odwróconej purchawki. Położyć na blasze (wyłożoną papierem) kulistą częścią do góry i szybkim ruchem lekko naciąć na wierzchu, żeby ciasto miało jak rosnąć. Można formować wałki i po ich spłaszczeniu odcinać równej wielkości kwadratowe placki – nie trzeba ich nacinać.
9. Bułki na blasze przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia 20-30 minut.
Realizacja: krok 4.
10. Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 230 stopni. Piec, aż będą zarumienione na górze około 25-30 minut. Jeśli piecze się 2 blachy na raz, po około 20 minutach przełożyć blachy miejscami.
Po upieczeniu bułeczki przełożyć na talerz, pamiętając o rękawicach żeby nie ulec oparzeniu.
Bułeczki gotowe do degustacji, najlepiej smakowały z masłem.
Niech żałują Ci co nie byli. Było smacznie i wesoło. Mam jednak niespodziankę, gotowy przepis do pobrania: Bułeczki Jarka_danka.pl